På uppdrag!

I helgen var två av våra ekipage i Krokek på uppdrag av Länsstyrelsen! 
Tänk att vi är de första hundekipagen i Sverige att få detta uppdrag - visst är det häftigt? Och kul att Länsstyrelsen är öppna för att ta sig an problemen med den svarthuvade snigeln på detta sätt. 

Här hade Länsstyrelsen gjort ett fantastiskt förarbete, gått ut i pressen, informerat på Östnytt och kontaktat alla boende i området. För det behövs gemensamma krafter för att få bort den här invasiva lilla snigeln! Att alla ger sig ut och letar, plockar och avlivar. För vi vet inte vad den kan ställa till med. Några av de boende här menade att mördarsnigeln minskat i antal sen den svarthuvade snigeln flyttat in. Är det bra eller dåligt? Ja det vet ju ingen än! Men den hör i vart fall inte hemma i vår fauna. 

Vi körde upp till Krokek på fredagen och körde ut i området och rekade, la upp en plan för helgens sök och hur vi skulle dela upp de 20 tomterna och intilliggande område. Vi träffade en boende vars sambo hade hittat några längs järnvägen. Där startade vi tidigt på lördagsmorgonen, här störde vi inga boende och hundarna fick en massa träffar i naturlig miljö. Bra jobbat! 

Både SVT och journalister kom på besök men det störde inte hundarna nämnvärt, de börjar bli vana av uppmärksamheten de får! När inspelningen var färdig blev vi lite mer effektiva, vi hade 10 timmars söktid och vi ville gärna hinna så många trädgårdar som möjligt. Hundarna jobbade på, de sökte varsin trädgård och sen in och vila i bilen, nästa hund ut och så alternerade vi. Det fungerade bra! Vi konstaterade sniglar i en del trädgårdar och längs vägarna och när det började skymma så tackade vi för oss och höll kväll. 

Söndag morgon var vi på plats igen och fortsatte vårt arbete. Vi hann med alla trädgårdar och även ett område mittemot järnvägen och vid återvinningscentralen. Inga fynd gjordes på den sidan järnvägen men nästa gång vill vi gärna ha tillgång till tomterna på denna sidan också! 

Vi satte oss nöjda i bilen och rattade mot Skåne. Som våra hundar fick jobba, och vilken fantastisk erfarenhet för både oss och voffarna. Så mycket vi hade att prata om, hur kan vi träna våra hundar så att de blir ännu bättre på detta? För det är svårt, det går från pyttesmå till stora doftbilder, det går snigelspår kors och tvärs. Det doftar alltså snigel överallt! Det blir vinterns klurigheter, att lägga upp träningen så att vi kan ännu mer när vi till våren ska ut och leta efter de nykläckta små rackarna! 

Väl hemma mottog vi ett så fint mail från vår nöjda uppdragsgivare, och det är ju det som räknas! Tack fina små hundar för att ni ställer upp på alla tokigheter som vi presenterar er för - ni är fantastiska! 

Allt gott från oss!

Här är två klipp från Östnytt:

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.svt.se%2Fnyheter%2Flokalt%2Fost%2Ffolj-med-nar-hund...

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.svt.se%2Fnyheter%2Flokalt%2Fost%2Fjans-tradgard-i-k...