MER SNIGLAR. OCH HUNDAR SÅKLART!

Mer filminspelning, fler sniglar och en podd om kantarellsök som spårade ut mer i specialsöket... 

Vi hade besök av Dale Ricketts, dokumentärfilmare som vi känner sen tidigare från vår utbildning i Hällefors. Dale har två underbara labbar som han har tränat i miljösök http://miljosok.se och de letar bland annat läckor i husbilar, mineraler och annat spännande. 
Nåväl, Dale kom och filmade våra snigelsök och det blev en riktigt bra kväll både ute i hundhuset och utomhus. Här är så fantastiskt fint ljus vid vattnet men det blir mörkt ganska fort på kvällarna så Dale plockade fram sin filmlampa som lyser upp som dagsljus. Det var något nytt för hundarna men de brydde sig inte värst och släppte det snabbt. För så är det, motivation vinner alltid över distraktion! Ska bli kul att se resultatet!

Filminspelning__igen_Dale_gor_en_dokumentar_om_avancerat_specialsok_och_sa_himla_kul_att_han_ville_ha_med_oss_i_den__filjpg

För ett tag sen spelade jag in en podd med Gurgin som driver Hundpodden vår bäste vän http://open.spotify.com/episode/1L3LDBbYSs17qHeMK5kKmF?si=zaJB2DwSQrOhVdgDxtigZA&nd=1 Vi pratade om allt från kantareller till knark i sedlar på Stureplan och hur häftigt det är att hundar kan kvantifiera dofter. Alltså, vi kan få våra hundar att markera på ett specifikt mått av något. Säg en droghund som ska söka av ett boende med nolltolerans på droger. Den hunden ska ju kunna hitta och markera minsta lilla doftmolekyl av drogen medan narkotikahundarna som jobbar i tjänst inte ska markera dessa pyttesmå dofter. Här vill vi att de ska hitta så många doftmolekyler så att de kan beslagta innehavet och väcka åtal. Hade dessa hundar markerat de små mängderna så hade de jobbat ihjäl sig på Stureplan... 

Fler snigelarter!
Det finns fler invasiva arter än den spanska skogssnigeln i Sverige. Förra året upptäcktes Krynickillus melanocephalus, som hos oss fick heta den svarthuvade snigeln. För det är just vad dens latinska namn betyder.
Vår snigelexpert i Göteborg, Ted von Proschwitz har skrivit om denna art men vi vet inte så mycket än. Den kommer från Kaukasus och upptäcktes i Västmanlands län 2019 men har setts på bild redan 2015 här i Sverige. Den är mindre och mycket snabbare än den spanska skogssnigeln och verkar helt orädd. Den har även en helt annan livscykel, den blir först fullvuxen och lägger ägg i september/oktober. Dessa ägg övervintrar och själva sniglarna dör ut i november. Förra året hittades en i liv så sent som den 24:e november! 
Vi har tränat våra hundar även på denna lilla snigel och vi ska snart iväg på övningssök uppåt landet. Det var stor skillnad att se hur hundarna reagerade på denna doftbilden jämfört med den spanska skogssnigeln. Glömmer aldrig hur Sonja ryggade tillbaka och gick en omväg runt den spanska när vi började träna in deras doftbild. Hur svårt det var jämfört med denna nya art! 

I helgen ska vi till HundCampus på vår sista träningshelg innan examen. Vi har lämnat in ett stort arbete om avancerat specialsök och det blir kul att få feedback på det - hoppas jag! 

Allt gott, 

Marie och rackorna

PS. En ny byracka, Sniff flyttar in den 3:e november men det skriver jag mer om nästa gång - voff!