MÖRDARSNIGELÄGG!

Har du tänkt den tanken någon gång? Att hundar skulle kunna utrota mördarsnigeln?

Vår träningskompis Kristin hade problem med mördarsniglar i sin trädgård och därifrån föddes idén om just detta - hundens nos kan hjälpa oss. Vi åkte på läger hos Lennart Wetterholm på HundCampus i Hällefors och presenterade idén och han tyckte att det var ett riktigt spännande projekt och ville gärna vara delaktig!

Sagt och gjort! Vi anmälde oss, hela träningsgänget, till en ettårig utbildning i avancerat specialsök hos Lennart. Vi lyckades hålla vårt snigelprojekt hemligt i över ett år, både för kursare, familj och vänner. Bara en sån sak!

Nu behövde vi preparat, ägg alltså, så vi kunde lära hundarna att både hitta och markera. Vi plockade sniglar på våra promenader, jublade när det regnade för då kom de fram de små rackarna. Fyllde terrarie efter terrarie med sniglar och snart var äggläggningen igång. Men vi behövde även ägg från andra snigelarter/sorter för att lära hundarna att skilja på de olika äggen. Vi behövde lära oss mer om snigeln, vad äter den, hur lever den, kunde vi berika deras liv i fångenskap? Det visade sig att stjälkselleri inte var så god att äta men att klättra på den var toppen. Snart började intresset för deras beteenden öka, varför gjorde de si och varför gjorde de så? Och till sist tyckte jag faktiskt att de var lite söta...

Kristin kontaktade Ted von Proschwitz vid Göteborgs universitet, landets ledande (kanske enda?) snigelexpert och vi åkte upp och hälsade på honom. Ted var väldigt generös med sin kunskap och vi fick svar på många av våra frågor om livscykel, reproduktion, rörelsemönster, hybrider och annat. Var finns det "äkta" röda och svarta skogssniglar som inte är hybrider? Hybriderna ärver mördarsnigelns glupskhet och vi behövde lära våra hundar att hitta den men lämna våra inhemska sniglar och deras ägg i fred. Ted visste såklart! Vi fick veta att mördarsnigeln är en latmask. Finns det fukt och mat inom räckhåll så stannar de gärna där de är. De är alltså inga äventyrare!

Så kom senhösten och äggproduktionen avstannade. Kunde vi förlänga den med hjälp av värmelampor, ljus och fukt? Om vi fryser in äggen, hur mycket ändras doftbilden då? Går de fortfarande att söka på? Vi fick hjälp av Emma som är geo-biolog vid Lunds universitet. Vi bollade tankar om liv, fryst liv, upptöande och mycket annat. Tack Emma!

Vi tränade som bara den. Fasta träningstider och när vi inte hade ägg att träna på så tränade vi på någon av våra träningsdofter. Sökmönster, små doftbilder, stora doftbilder, nedgrävda gömmor, hängande gömmor, doftmolekylövningar som läcksök och luftlabb och ja. Vi blev riktigt bra. För det vi tränar på blir vi bra på. Om vi tränar rätt!

Efter otaliga äggsök på kors och tvärs kände vi oss redo att gå ut med vår nyhet och vi bjöd in till pressträff på HundCampus för två veckor sen. Det kom både TV, radio och tidningar och det trillar fortfarande in förfrågningar om pressmaterial - så kul!

Sonja tog en liten avstickare till en TV-inspelning i Skåne men den visas först till våren då de övervintrande sniglarna vaknar till liv igen. Och det är precis då som hundarna ska ut och söka ägg och unga små sniglar. Innan de hinner föröka sig. En snigel lägger ca 400 ägg på en säsong, räkna ut hur många fantasiljoner sniglar det blir när de 400 lägger 400 ägg var och så fortsätter det. I oändlighet! (Nej alla 400 ägg blir inte till sniglar, några ägg torkar ut, några äts av andra djur men det blir ganska många kvar ändå.)

Nu fortsätter vi vår träning och det är snart dags att lägga till ännu fler snigelarter. Vi är redan igång med den nyare invasiva arten, den Svarthuvade snigeln. En liten fin ljus snigel med svart huvud, därav namnet. Så spännande!  Sen tänker vi att nästa projekt blir Åkersnigeln, har vi några mer sniglelarter eller andra djur som hunden kan vara behjälplig att hitta? Kanske för att bevara en art? 

Stort tack till Lennart och Micke på http://hundcampus.se som varit med oss under hela resan, peppat, utvärderat och kommit med både utmaningar och förslag. Lennart som låtit bygga sökmiljöer till oss och till ideer om storslagna framtidsplaner. Ska bli så roligt att vara med i utvecklingen!

Allt gott från oss,

Marie och Byrackorna


Vill du veta mer? Besök vår hemsida http://snigelbekämpning.se